Търси ...

Търси Хотели


Обща информация

» Информация

Розовата долина

Розовата долина, България

Едно от големите, скъпоценни богатства на нашата страна е розовото масло, известно по цял свят. В подножието на Стара планина, близо до Казанлък ви очаква великолепна гледка-море от рози, дали името на Розовата долина. Тук се добива скъпоценното казънлъшко розово масло, което е основен поминък на местното население от векове. Те имат дори традиционни обичаи, съпътстващи розобера. Избира се "Розова кралица", прави се фестивал, който продължава 3 дни, през които музиката и веселието не спират. Създаден е Казанлъшки Музей на Розата, където можете подробно да се запознаете с историята и техниката за производство на розово масло. Несъмнено ще останете очаровани от чара на Розовата долина, ако я посетите по време на розобер. Във всички сувенирни магазини ще ви предложат малки шишенца от това ароматно розово масло, символ на нашата страна. Тук се произвеждат още висококачествените етерични масла - лавандулово и ментово, които намират широко разпространение в разкрасяващи процедури, възстановителни масажи, ароматерапия.

Пещера "Леденика"

Пещера "Леденика", България

Пещерата Леденика се намира в северозападния - Стрешерски дял на Врачанската планина, на 16 км от гр.Враца. Първата зала е Преддверието. През зимата и пролетта тази зала очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата. Няколко метра човек трябва да се движи ниско наведен през прохода "Плъзнята", за да стигне до малката зала, която има почти кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в Голямата (Концертна) зала. Тук всичко е величествено и неповторимо, като се започне от Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга и др. Отклонявайки се вдясно, стигаме до едно малко синтрово езеро с дълбочина 0,50 см, чиято вода е вълшебна. От голямата зала през железни мостове преминаваме през Малката и Голямата пропасти, през коридора "Завеските", за да стигнем до не по-малко красивата "Бяла зала". Тук могат да се видят Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка.

Пещера "Магурата"

Пещера "Магурата", България

Магурата oтстои на 17 км от гр.Белоградчик. Издълбана е във варовиковата Рабишка могила. Една от най-големите пещери в България - общата дължина на галериите е около 2500 м. Състои се от главна галерия, ориентирана в посока югоизток - северозапад и три странични разклонения. Отделните зали имат колосални размери - дължина над 200 м,ширина повече от 50 м и височина над 20 м. В съседство с пещерата се намира Рабишкото езеро - най-голямото по площ вътрешно езеро в България. По климатични и теренни характеристики районът около Рабишката могила се доближава до областта Шампания във Франция. В едно от разклоненията на пещерата е създадена единствената в страната изба за производство на естествено пенливо вино. Бисер на пещерата са уникалните скални рисунки, които изобразяват танцуващи женски фигури, ловуващи мъже, богато разнообразие на животни, слънца, звезди, оръдия на труда, растения.

Пещера "Духлата"

Пещера "Духлата", България

Пещерата "Духлата" се намира на 45 мин. път с кола от София. Тя е най-дългата пещера в България - над 18 км. Дълбоко в земните й недра ще откриете чудесата на подземния свят. Тя се намира до с.Боснек. Има 6 пещерни нива и много на брой невероятно красиви зали с варовикови образувания и езера, изпълнени с вторични карстови образувания и тесни, мъчителни за преодоляване проходи между тях. За да посетите някои от тях ще трябва да се катерите и да преодолявате тесни галерии. Но всичко това си заслужава усилията, защото пред вас ще се разкрие неземната красота, с която природата ни е дарила. Тук можете да се насладите на невероятните форми, които са се образували с векове. Природната забележителност "Духлата" с разнообразните си сталактитни и сталагмитни образувания, балдахини и драперии, езерца се смята за една от най - красивите пещери у нас.

Пещера "Дяволското гърло"

Пещера "Дяволското гърло", България

Един от феномените на Триградското ждрело е пропастната пещера "Дяволското гърло". По изкопан тунел (150м) се стига до впечатляващата с размерите си зала на пещерата. От залата, по виеща се стръмна циментова стълба се стига до естествения вход на пещерата. При изкачване можете да наблюдавате един от най-високите подземни водопади в Европа (42м). От траките е останала легендата, че тук са хвърляли вождове, за да останат безсмъртни. Столетия се изнизали, хората със страхопочитание вярвали, че тук е входът на другия свят, пътят към безсмъртието. В чест на боговете на подземния свят, народът принасял в жертва най-красивите и лични девойки, за да умилостивят злите сили. Местните жители разказват, че нещо, влязло в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея. "Дяволското гърло" е отворена за посещение през цялата година.

Резерват "Сребърна"

Резерват "Сребърна", България

В България има редица защитени резервати, които целят запазване на уникалното биологично разнообразие. Такъв е природният резерват Сребърна. Той е разположен на около 16 км западно от гр.Силистра. На територия от 600 ха може да се видят някои редки дори за Европа растителни и животински видове. Примери за това са водната лилия, блатното кокиче, блатната теменужка, папура и някои видове тръстика. Сред ярките представители на животинския свят са видрата, ондатрата, езерения рак и водния плъх. Среща се и малък корморан, чапли, блестящ ибис, лопатар, ням лебед, червен ангъч, сива гъска, патици, потапници, гмурци, тръстиков блатар, рибарки, синьогушка, мустакат синигер и други впечатляващи птици. Към резервата има природо-научен музей. Резерватът "Сребърна" е включен в списъка на световното културно и природно наследство и е защитен от ЮНЕСКО.

Резерват "Ропотамо"

Резерват "Ропотамо", България

Резерватът Ропотамо се намира на 12 км южно от черноморския ни град Созопол. Известен е най-вече с водните си лилии. Резерватът може да се раздели на няколко по-малки, които, преди да се обединят в Ропотамо, са били самостоятелни резервати. В един от тях, известен като Змийския остров, може да се срещнат кактуси, интересни птици и както подсказва името му-змии. Островът е изключително живописен. Резерват Аркутино пък представлява лагуна, в която се среща тръстика, папур и водна лилия. Сред най-интересните растения, виреещи на 1001ха площ на Ропотамо, е Морският пелин. Основната цел на резервата е да опази бялата водна лилия, редица видове растения, птици и други. За целта условията в резервата са изключително близки до тези в дивата природа и почти не личи човешка намеса. Има широколистни дървета, лиановидни растения, храсти. Ако посетите резерват Ропотамо, ще се убедите в това.

НП "Централен Балкан"

НП "Централен Балкан", България

Уникална природа, величествени пейзажи, красиви водопади са само част от характеристиките на българските природни паркове. Националният парк "Централен Балкан" е сред най-големите паркове в Европа, площта му е 716 кв. км. Той опазва неповторимата природа на Средна Стара планина. Резерватите “Боатин”, "Царичина", “Стенето” и “Джендема” са обекти от програмата на ЮНЕСКО “Човек и Биосфера”. Осемте от резерватите, включени в парка са защитени територии на ООН. Този парк е наистина уникален. Средната възраст на горите му е 111 години. Срещат се и 1900 вида висши растения, което е над 50% от флората на България. Тридесет от тези растения се срещат само в страната, 11 вида пък се срещат само в “Централен Балкан”. Над 130 вида висши растения и гръбначни животни са вписани в българската и световната Червени книги. Този парк е любимо убежище на кафявата мечка.

НП "Пирин"

НП "Пирин", България

Площта на този парк е над 40 332, 4 ха. В него можете да се насладите на прекрасни живописни гледки. Най-красивите от тях са тези на ледниковите езера, намиращи се в подножието на върховете. Природата тук е дива, около 90% от екосистемите са естествени. Посещавайки парка, ще имате възможност да видите вековни гори от бяла мура, бял бор, смърч, ела и клек. Единично се срещат многовековни дървета и от черна мура. Четиридесет и четири от общо 700 висши растения са включени в Червената книга на България. Сред най-интересните растения са планиският божур, нарцисовидната съсенка, златистата кандилка, шиполистът, слоновото хоботниче и скалната острица. Представители на фауната са вълци, диви котки, скални орли, глухари, кълвачи. Символ на Пирин са еделвайсът и дивата коза. С това растително и животинско разнообразие и красивите си гледки Национален парк "Пирин" ще ви плени завинаги.

НП "Рила"

НП "Рила", България

В Западна България, в Рила планина е разположен Национален парк "Рила". Нейният първенец-връх Мусала (2925 м) я прави най-високата планина на Балканския полуостров. В парка са включени 4 резервата, които опазват естествените екосистеми, дивите растения и местообитанията на животинските видове. Национална гордост са Седемте Рилски езера, намиращи се в подножието на върховете. Горската растителност е представена предимно от иглолистни видове, чиято средна възраст е 90 години. В парка се срещат дива коза, кафява мечка, сърна, благороден елен и други защитени животински видове. Източната й част е най-висока и просторна, в нея се намира и курортът Боровец. От Рила извират и реките Искър, Марица и Места. В Природен парк "Рила" има редица исторически и природни забележителности, които са обект на туризма. Едно от местата, привличащи туристите към тази планина, е центърът на българската духовност- Рилският манастир.

ПП "Странджа"

ПП "Странджа", България

В югоизточната част на България, в Странджа планина се простира Природен парк "Странджа". Площта му е 1161 кв.км, 75% от които са залесени с изключително живописни дъбови и букови гори. Релефът е нископланински, с дълбоки долове. Климатът е топъл и мек, с по-голяма влажност около долините на реките Велека и Резовска, едни от най-чистите в страната. От вечнозелените растения, виреещи тук, най-красива е странджанската зеленика-красиво цвете с огромни виолетови цветове. Интерес представляват и стотиците оригинални културни паметници като могили, светилища и параклиси, както и народният обичай нестинарство, изпълняващ се в село Българи и свързан с много предания и легенди. В местността Парория се срещат вековни дъбови дървета, като например дъб благун, който е най-старото дърво в Странджа. Срещат се още букови гори, храсти и някои вечнозелени видове.

Население

Население, България

България се населява от 7 153 784 души (към 31.12.2015). Етническите българи съставляват 83% от населението, а етническите малцинства от турски и ромски произход са съответно 8.5% и 2.6%. Сред другите етноси представени в България са евреите, арменците, татарите и др. Основните градивни елементи на българската народност са траки, славяни и прабългари. И трите етнически потока принадлежат към семейството на индоевропейските народи. Преобладаващата част от населението изповядва източно-православно вероизповедание. Представени са и други вероизповедания: ислям, арменска григорианска църква, протестантство и др. Православните храмове представляват истински галерии на прекрасни произведения на дърворезбарството и иконописа, а Софийската синагога е една от най-големите в Европа. Официален език е българският език. Той се включва в семейството на славянските езици и се отнася към индоевропейската езикова група.

География

География, България

На картата на Европа България заема североизточната част на Балканския полуостров. Територията на страната заема почти 111 000 кв. км. Една трета от територията на страната е планинска. На юг се намира Тракийската низина, а на север - Дунавската равнина. На север България граничи с Румъния, на юг с Гърция и Турция, на северозапад със Сърбия и Черна гора, на изток с Черно море /378 км/, на югозапад с Македония. Общата дължина на българската граница е 2245 км. На територията се намират 5302 населени места /към 31.12.2009/. Столица и най-голям град в България е София със своите 1 236 606 жители /към 31.12.2011/. Релефът е силно разнообразен, съставен от низини, равнини, хълмисти терени и планини. В България, и по-точно в Рила се намира и най-високият връх на Балканския полуостров - Мусала - 2925 метра. Реките в България се оттичат в Черно и Егейско море. По-големи реки са Дунав (с 609 км на българска територия), Марица (321 км), Осъм (314 км), Струма (290 км), Янтра (285 км), Камчия (244 км).

Столица

Столица, България

София е столица на България. Разположена е в Софийското поле на територия от 1 311 кв. км., на 550 метра надморска височина. В близост до града се намират р. Искър, Искърският язовир и Панчаревското езеро. Мото на града е: "Расте, но не старее!". Тя е главен политически, икономически, научен и културен център. Столицата е голям транспортен център с международни жп линии, шосета и аерогара. В експлоатация е и метрото, чиято мрежа се доизгражда в момента. На територията на София има много университети, академии, музеи и театри. Тук се намира Софийската опера и други научни и културни институти. Най – популярният парк в София е парк Витоша, който покрива и голяма част от планината, носеща същото име. Централният парк на София е Борисовата градина. В самото начало на парка се намира езерото Ариана, където можете да покарате водно колело от пролетта до късна есен.

Климат

Климат, България

Климатът на България е умерен, с четири характерни сезона, и се променя в зависимост от надморската височина и района: умерено-континентална, преходно-континентална, континентално-средиземноморска, планинска и черноморска области. Средната годишна температура е 10,5 градуса по Целзий. Средната температура на въздуха по Черноморието през месец юли е 26 градуса, а през август - 28 градуса. Зимата не е много студена. В планините снегът се задържа за около 4 месеца. Пролетта се характеризира с континентално променлив климат. Лятото е умерено топло. Есента е мека и приятна. Умерените температури през всички сезони благоприятстват развитието на туризма в нашата страна. Климатичните фактори обуславят разнообразния режим на основните елементи на климата: температура, ветрове и валежи. Температурите на въздуха в България са твърде различни. Най-студен месец е януари, а най-топъл - юли. Най-студено е през зимата в Дунавската равнина и високите котловини и планини, а най-топло е по Черноморието. През лятото е горещо в цялата страна, с изключение на високите ни планини.

България

България, България

България е република с парламентарно управление. Официалният език е българският. Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз. Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. Вероизповеданията са свободни. Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.

Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол. Състои се от 240 народни представители и се избира за срок от четири години.

Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения. Президентът се избира пряко от избирателите за срок от пет години по ред, определен със закон. Президентът е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България.

Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите. Състои се от министър-председател, заместник министър-председатели и министри.

Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

Територията на Република България се дели на общини и области.

Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Гербът на Република България е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит.

На държавния печат е изобразен гербът на Република България.

Знамето на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено, поставени водоравно отгоре надолу.

Химн на Република България е песента "Мила Родино".

Столица на Република България е град София.

Паричната единица на България е българският лев (монети и купюри на различна стойност).

Единен телефонен номер за спешни случаи - 112.

Времева зона: GMT +2

Паспорти и визи

Паспорти и визи, България

От 1 януари 2007 година Република България е член на ЕС и прилага Общата визова политика на Европейския съюз при условията на Договора за присъединяване.

НАРЕДБА за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим на чужденци в България
Обн. - ДВ, бр. 44 от 09.05.2008 г.;
Приета с ПМС № 82 от 22.04.2008 г.

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за издаване на визи за влизане и пребиваване, за транзитно преминаване на чужденци през територията на Република България или за летищен транзит.

Чл. 2. Изискването за притежаване на виза, както и освобождаването от това задължение се определят от правото на Европейската общност и договорите на Европейския съюз с трети държави за визов режим, законодателството на Република България, двустранните споразумения на Република България с трети страни, регламентиращи визовия режим на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Чл. 3.(1) Визата е разрешение за влизане и пребиваване, за транзитно преминаване през територията на Република България или за летищен транзит.

(2) Визата се издава под формата на единен визов стикер по образец на Европейския съюз съгласно Регламент 1683/95 на Съвета от 29 май 1995 г., положен в редовен документ за задгранично пътуване или в друг заместващ го документ, и е валидна само във връзка с този документ и за целта, за която е издадена.

(3) В случаите, когато документът за пътуване по ал. 2 не е признат от Република България, визовият стикер се полага върху бланка по единен образец на Европейския съюз съгласно Регламент 333/2002 на Съвета от 18 февруари 2002 г.

Чл. 4.(1) Гражданите на държавите, посочени в приложение № 1 към наредбата и в приложения 1 и 2 на Регламент 539/2001 на Съвета от 15 март 2001 г./L81/2001 P1, влизат и пребивават или преминават транзит през територията на Република България с визи.

(2) Определеният в ал. 1 визов режим се прилага по отношение на лица без гражданство, лица с неустановено гражданство или лица със статут на бежанци, ако документите им за пътуване са издадени от трета държава, посочена в Приложение 1 на Регламент 539/2001 на Съвета от 15 март 2001 г.

(3) Граждани на държавите, посочени в Приложение 2 на Регламент 539/2001 на Съвета, влизат и пребивават или преминават транзит през територията на Република България без виза за срок до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца считано от датата на първото влизане.

(4) Когато между Европейската общност и трета държава е в сила споразумение за визов режим, влизането и пребиваването на граждани на тази държава се урежда съгласно това споразумение.

(5) Лицата, придобили статут на "лице без гражданство" или на "бежанец", влизат и пребивават в Република България без визи, когато са придобили този статут в държава-членка на Европейския съюз, и притежават документ за пътуване, издаден от тази държава.

(6) Лицата, посочени в ал. 1, дългосрочно пребиваващи на територия на държава-членка на Европейския съюз, се освобождават от задължение да притежават визи, ако са ученици и пътуват като членове на ученическа група от най-малко 5 и най-много 50 души, сформирана преди пътуването и придружавана от учител, за която е изготвен списък, който се представя на граничния контролно-пропускателен пункт.

Глава втора
ВИДОВЕ ВИЗИ

Чл. 5. Видовете визи са:
1. за летищен транзит (виза вид "А");
2. за транзитно преминаване (виза вид "В");
3. за краткосрочно пребиваване (виза вид "С");
4. за дългосрочно пребиваване (виза вид "D").

Чл. 6.(1) Виза за летищен транзит се издава на чужденец, притежаващ редовен документ за задгранично пътуване или друг заместващ го документ, издаден от държава по приложение № 1.

(2) Визата за летищен транзит може да бъде еднократна, двукратна или, по изключение, многократна със срок на валидност до 3 месеца от датата на издаването є.

(3) Визата за летищен транзит дава право на чужденеца да премине или да пребивава в международната транзитна зона на летището в случаите на междинно кацане или при смяна на полет с цел продължаване на пътуването към друга държава.

(4) Чужденец, който пребивава в транзитна зала за международни полети с виза за летищен транзит, се счита за недопуснат на територията на Република България и няма право да напуска транзитната зала.

Чл. 7.(1) Виза за транзитно преминаване се издава на чужденец, който желае да премине през територията на Република България на път за друга държава, за която притежава виза, когато такава се изисква.

(2) Визата за транзитно преминаване дава право на чужденеца на едно, две или, по изключение, на няколко транзитни преминавания и може да бъде със срок на валидност до 12 месеца.

(3) Общата продължителност на пребиваването на територията на Република България с виза за транзитно преминаване не може да надхвърля 90 дни в рамките на всеки 6 месеца считано от датата на първото влизане.

Чл. 8.(1) Виза за краткосрочно пребиваване се издава на чужденец, който влиза в страната еднократно, двукратно или многократно, за общ срок на пребиваване до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца считано от датата на първото влизане.

(2) Многократната виза за краткосрочно пребиваване може да бъде със срок на валидност до една година, а в изключителни случаи-до 5 години, като:

1. многократна виза със срок на валидност до една година може да бъде издадена на чужденец, при условие че през предходната година е получил виза за краткосрочно пребиваване и е била използвана в съответствие със законовите разпоредби за влизане и пребиваване в Република България и съществуват основания за кандидатстване за многократна входна виза;

2. многократна виза със срок на валидност не повече от 5 години може да бъде издадена на чужденец, при условие че през предходните две години е получил и използвал едногодишна виза за многократно влизане в съответствие със законовите разпоредби за влизане и пребиваване в Република България и че основанията за искане за многократна входна виза все още са валидни, само след съгласуване с дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи.

(3) Многократна виза за краткосрочно пребиваване може да бъде издадена на чужденец, който:

1. поддържа трайни делови контакти с български физически или юридически лица, извършващи стопанска дейност по смисъла на Търговския закон;

2. поддържа трайни делови контакти с български юридически лица, извършващи дейност по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска дейност;

3. поддържа трайни делови контакти с представителства на чуждестранни юридически лица, регистрирани съгласно чл. 24 от Закона за насърчаване на инвестициите;

4. има значителен личен принос за развитието на двустранните отношения с Република България;

5. е член на семейство на български гражданин по смисъла на Закона за чужденците в Република България;

6. е член на семейството на гражданин на държава-членка на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, който пребивава дългосрочно в Република България;

7. е член на семейството на чужденец, който пребивава дългосрочно в Република България-при запазване на обичайното си местопребиваване в чужбина;

8. е водач от международния автомобилен транспорт или член на екипаж на железопътен транспорт на пътници и товари.

Чл. 9.(1) Виза за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до 6 месеца и с право на пребиваване до 180 дни се издава на чужденец, който желае да се установи продължително или постоянно в Република България на едно от основанията по чл. 24, 24а, 25, 33а и 33г от Закона за чужденците в Република България.

(2) Виза за дългосрочно пребиваване със срок на валидност до една година и с право на пребиваване до 360 дни може да бъде издадена на чужденец, който:

1. извършва научни изследвания;
2. е студент по програми за обучение до една учебна година;
3. е специализант или стажант;
4. е командирован от чуждестранен работодател за изпълнение на конкретни задачи, свързани с контрола и координацията по изпълнението на договор за туристически услуги;
5. е командирован от чуждестранен работодател, който осъществява дейност като инвеститор по смисъла на Закона за насърчаване на инвестициите, за извършване на контрол по реализацията на инвестиционния проект.

(3) Визата за дългосрочно пребиваване дава право на многократно влизане на територията на Република България в рамките на срока на нейната валидност.

(4) Визата за дългосрочно пребиваване се анулира при издаване на разрешение за пребиваване от органите за административен контрол на чужденците.

Белоградчишки скали

Белоградчишки скали, България

Белоградчишките скали се намират близо до град Белоградчик и околните села. Разположени в Стара планина те са уникални скални образувания, простиращи се на 30 км дължина и 15 км широчина. Повечето от скалите си имат собствени, доста интересни легенди. Централната група скали е разположена южно от Белоградчик. Тук са най-интересните и внушителни образувания в района, обявени са за природна забележителност. Втората група е разположена западно от града. Скалите тук имат алпийски вид, ограждат големи пропасти. Източно от града се намира третата група, която обхваща скалите около Латинското кале и Липенишката пещера. Четвъртата група се простира между селата Боровица и Фалковец. Последната група е разположена около селата Гюргич и Белотинци. От град Белоградчик тръгват няколко пътеки, виещи се край Белоградчишките скали. Някои от тях са много подходящи за разходки с велосипед.

Застраховка

Застраховка, България

Застраховката е валидна за чуждестранни граждани - организирани туристи, от граничен пункт, при влизане в Република България, до граничен пункт при напускане територията на страната от датата на първата регистрация в застрахования туристически обект до последната регистрирана дата на престоя. Тя е валидна и за деца до 3 год., при условие че родителите им или придружаващите ги лица са регистрирани в туристическия обект. Застрахователното покритие за злополука е валидно и по време на организирани екскурзии в чужбина, когато застрахованият не е освободил заеманите от него помещения в туристическия обект и заплаща застрахователна премия за времето на екскурзията.
Застраховка на туристи и гости при престоя им в туристически обекти покрива следните рискове:
Смърт или трайна загуба на трудоспособност вследствие на злополука: в случай на смърт от злополука на законните наследници на застрахования се изплаща застрахователната сума.
При трайна загуба на трудоспособност от злополука на застрахования се изплаща обезщетение, представляващо такъв процент от застрахователната сума, какъвто е процентът на загубена трудоспособност, установен от застрахователно-медицинска комисия.

Валута

Валута, България

ВАЛУТЕН ЗАКОН

Износ и внос на левове и чуждестранна валута в наличност

Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Местни и чуждестранни физически лица могат да внасят и изнасят неограничено количество левове, чуждестранна валута в наличност и платежни инструменти на приносител при спазване на определените в този закон изисквания.

(2) Размерът на подлежащата на деклариране пред митническите органи валута при внос и износ на суми над 5000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута в наличност се определя в наредбата по ал. 6.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) При износ на суми над 25 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута в наличност местните и чуждестранните физически лица декларират пред митническите органи размера и произхода на паричните средства, включително на платежните инструменти на приносител, като представят удостоверение от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, че нямат просрочени задължения.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Извън случаите по ал. 3 за суми над 25 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута в наличност, чуждестранните физически лица декларират пред митническите органи само размера и вида на изнасяните парични средства, включително и размера и вида на изнасяните платежни инструменти на приносител, когато тяхната стойност не надвишава размера на внесената и декларирана валута.

(5) Износът и вносът на левове и чуждестранна валута в наличност чрез пощенски пратки е забранен, с изключение на пратки с обявена стойност. Тази забрана не се отнася за БНБ и за търговските банки.

(6) За прилагането на този член министърът на финансите издава наредба, съгласувана с БНБ.

Медицински услуги

Медицински услуги, България

Общите права на гражданите са уредени в основния нормативен акт за здравеопазването на България – Закона за здравето. Той урежда обществените отношения във връзка с опазването здравето на нацията и има за цел създаване на благоприятна среда за хармонично физическо и духовно развитие и дълготраен активен живот на гражданите. Всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ и на здравно осигуряване.

Всеки български гражданин ползва:
- ваксини за задължителни имунизации и реимунизации, ваксини по специални показания и при извънредни обстоятелства, специфични серуми, имуноглобулини и други биопродукти, свързани с профилактиката на заразните болести, както и техническите средства за прилагането им;
- пълен обем от противоепидемични дейности;
- достъп до здравни дейности, включени в национални, регионални и общински здравни програми.

От 1 юни 2004 г. в рамките на ЕС беше въведена Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗК), с която поетапно бяха заменени формулярите за медицинска помощ при временен престой на европейски граждани в държава-членка, различна от държавата по тяхното осигуряване. Препоръчва се преди предприемане на пътуване в страна от ЕС да се получи такава от Националната здравноосигурителна каса. Ако пътуването е в страна извън ЕС, препоръчва се сключване на съответната здравна застраховка.

Единен телефонен номер за спешни случаи - 112.

Телефонни услуги

Телефонни услуги, България

У нас работят три мобилни оператора с лицензии за изграждане, използване и поддържане на мобилни клетъчни мрежи с национално покритие. Те предоставят на своите клиенти пълния спектър от телекомуникационни услуги: мобилни, фиксирани и пренос на данни, за да гарантират свобода и удоволствие от общуване без ограничения. Всички мобилни оператори развиват широка мрежа за дистрибуция и предлагат своите продукти и услуги в хиляди търговски обекти в цялата страна. В тях работят висококвалифицирани специалисти, които предлагат качествено обслужване на клиентите. Компаниите предлагат и дългосрочни планове от мерки и инициативи, насочени към намаляване на въздействието от дейностите им върху околната среда, насърчаване на рециклирането и повторната употреба на мобилни устройства.

Туристически сдружения

Туристически сдружения, България

ТУРИСТИЧЕСКИ СДРУЖЕНИЯ
Чл. 47. (1) Туристическите сдружения по смисъла на този закон се учредяват, регистрират, управляват, преобразуват и прекратяват по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
(2) Туристическите сдружения се вписват в предназначения за това регистър, който се води в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Регистърът е публичен и е част от Националния туристически регистър.
(3) Предметът на дейност на туристическите сдружения включва дейности за координиране действията при формирането и маркетинга на туристическия продукт и информационното обслужване на туристите, по разработване и реализиране на инициативи и проекти в областта на туризма, дейности за защита на интересите и представителство на членовете в предвидените по този закон случаи, както и други дейности за развитието на туризма.
Чл. 48. Туристическите сдружения могат да бъдат:
1. регионални или местни;
2. браншови;
3. продуктови;
4. професионални.
Чл. 49. Туристическите сдружения могат да членуват в ОУТР, на чиято територия е седалището им.
Чл. 50. Туристическите сдружения в съответствие със своя устав:
1. представляват и защитават интересите на членовете си пред съответните държавни органи и териториални органи на изпълнителната власт и ОУТР;
2. участват в работните групи към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма при разработване на нормативни актове в областта на туризма;
3. изготвят анализи, експертизи и други и участват в разработването на стратегии и програми за развитието на туризма в национален мащаб, на територията на района или на общината и съдействат за тяхното изпълнение;
4. поддържат база данни на членовете на сдружението;
5. съдействат на членовете си за развитие на тяхната дейност чрез оказване на услуги, установяване на делови връзки, популяризиране на техните възможности, продукти, услуги и други;
6. набират и предоставят информация на своите членове за подпомагане на тяхната дейност;
7. съдействат за организиране и провеждане на професионално обучение, квалификация и преквалификация на своите членове и на кадрите в туристическия бранш;
8. оказват съдействие за доброволно уреждане на възникнали спорове между членовете си;
9. съдействат за маркетинга и рекламата на туристическия продукт на съответната територия;
10. съдействат за изграждането и функционирането на туристически информационни центрове или създават такива;
11. могат да участват с представители в ОЕККТО, НСТ и в консултативните съвети за развитие на туризма към кметовете на общини;
12. разработват етични кодекси, регламентиращи професионалната етика в туризма и недопускането на нелоялна конкуренция между и по отношение на своите членове;
13. информират компетентните органи за извършени нарушения на законодателството и етичните кодекси;
14. сътрудничат със сродни организации в страната и в чужбина и участват в дейността на европейски и други международни органи и организации;
15. участват в регионални, национални и международни проекти и програми;
16. извършват и други дейности, които са регламентирани в устава и не противоречат на закона.
Чл. 51. (1) Държавните органи и териториалните органи на изпълнителната власт оказват съдействие на туристическите сдружения за реализиране на техните цели.
(2) Общините могат да членуват в туристически сдружения след решение на общинския съвет.
Чл. 52. (1) Вписването на сдружения в Националния туристически регистър се извършва въз основа на заявление по образец, подадено в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма от лицето с право да представлява сдружението или от негов упълномощен представител, към което се прилагат следните документи:
1. препис от съдебното решение за регистрация;
2. копие на удостоверението за актуално състояние, издадено от съда по регистрация;
3. копие от действащия устав на сдружението, заверен с подпис на представляващия и печат на сдружението;
4. списък на членовете на сдружението – колективни и/или индивидуални с информация за платения членски внос за предходната година, ако е приложимо, заверен с подпис на представляващия и печат на сдружението;
5. изрично пълномощно в оригинал, когато заявлението се подава от пълномощник.
(2) Образецът на заявлението по ал. 1 и на удостоверението по ал. 3 се утвърждават от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.
(3) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма или оправомощено от него длъжностно лице в срок до 14 дни от постъпване на заявлението и документите по ал. 1 вписва сдружението в Националния туристически регистър и издава удостоверение за вписаните обстоятелства.
(4) В случай на констатирана непълнота и/или нередовност на представените документи по ал. 1 на заявителя се определя 14-дневен срок за отстраняването им. Срокът по ал. 3 спира да тече до датата на отстраняване на непълнотата, съответно нередовността.
(5) В случай че в срока по ал. 4 заявителят не отстрани непълнотата или нередовността на документите и в случаите по чл. 53, ал. 3 министърът на икономиката, енергетиката и туризма или оправомощено от него лице отказва вписване в Националния туристически регистър. При липса на отказ след изтичане на срока по ал. 3 или 4 или чл. 53, ал. 3 заявителят се вписва в Националния туристически регистър и му се издава удостоверение за вписаните обстоятелства.
(6) Ежегодно до 31 май представляващият сдружението или упълномощено от него лице подава в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма официална декларация по образец, утвърден със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, съдържаща списък на действителния брой членове, платения от тях членски внос за предходната година на сдружението и доказателства за редовен организационен живот съгласно устава на сдружението.
Чл. 53. (1) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма или оправомощено от него длъжностно лице със заповед заличава туристическо сдружение от Националния туристически регистър и обезсилва издаденото удостоверение при:
1. непредставяне в срок на декларацията по чл. 52, ал. 6 и/или непредставяне на доказателства за редовен организационен живот на сдружението;
2. промяна на основния предмет на дейност на сдружението извън обхвата на чл. 47, ал. 3;
3. прекратяване на дейността на сдружението;
4. писмено заявление на лицето, представляващо туристическото сдружение.
(2) Заповедта по ал. 1, т. 1 и 2 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(3) Ново вписване на заличено от Националния туристически регистър туристическо сдружение се допуска след изтичане на едногодишен срок от датата на влизане в сила на заповедта за заличаването му.
Чл. 54. (1) Браншови туристически сдружения може да се създават в следните сектори:
1. „хотелиерство и ресторантьорство“;
2. „туроператорска и туристическа агентска дейност“.
(2) Наименованието на браншовото туристическо сдружение трябва да съдържа ясно означение, че представлява обединение на лица на браншови принцип, както и да не въвежда в заблуждение и да не накърнява добрите нрави.
Чл. 55. (1) Браншово туристическо сдружение в сектор „хотелиерство и ресторантьорство“ могат да учредят лица, извършващи дейност в категоризирани по този закон туристически обекти по чл. 3, ал. 2, т. 1 – 3.
(2) Браншово туристическо сдружение в сектор „туроператорска и туристическа агентска дейност“ могат да учредят лица, регистрирани по този закон за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност.
Чл. 56. При разработване на проекти на нормативни актове, свързани с административното регулиране и административния контрол на туристическите дейности, компетентните държавни органи изискват становища от съответните браншови туристически сдружения. В случай че в срок 14 дни от получаване на искането не постъпи становище, се смята, че браншовото туристическо сдружение няма бележки по проекта.

Транспорт

нагоре